Je winkelwagen is leeg
Kiprecepten bereiden houtoven
Kiprecepten bereiden in een houtoven onmogelijk? Zeker niet! Alles wat u op het fornuis of in een gewone oven bereidt, kunt u ook klaarmaken in de houtoven. De heerlijke kiprecepten die de tevreden klanten van Robuust Wonen met ons hebben gedeeld, zijn bijvoorbeeld echte aanraders! Bent u van plan binnenkort weer te experimenten met nieuwe recepten voor uw houtoven? Bekijk dan zeker deze lekkere kipgerechten eens.
Voor het maken van deze kiprecepten in de houtoven heeft u verschillende accessoires nodig.
Kip Tandoori met naanbrood en courgette curry
(Recepten: J. Verheijen)
Voorbereidingen: Stook de steenoven gedurende twee uur op met een matig vuur. Marineer de stukken kip een halve dag in een mengsel van tandoori kruiden met yoghurt of olie.
Ingrediënten
Wat heeft u nodig voor dit recept:
Kip
1 theelepel suiker
1 theelepel gedroogd gist
250 gram bloem
1 theelepel zout
Peper
2 theelepels boter
2 theelepels Griekse yoghurt
Tandoori kruiden
2 courgettes
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kurkuma
Een paar tomaten
Naanbrood:
Meng 150 ml handwarm water met een theelepel gedroogde gist en een theelepel suiker. Laat het een kwartiertje staan. Doe 250 gram witte bloem in een kom, meng er een theelepel zout doorheen. Doe er twee eetlepels boter en twee eetlepels griekse yoghurt en het gistmengsel bij. Meng het mengsel totdat een zacht elastisch deeg ontstaat. Laat het deeg 1 1/2 uur rijzen. Schuif het vuur in de oven naar de achterkant, leg er alleen nog kleine stukjes hout op om het brandend te houden.
Verdeel het deeg op een bebloemd aanrecht in 6 stukjes. Het deeg is veel dunner dan pizzadeeg dus goed bloem gebruiken, anders plakt het aan je handen. Rol de stukjes deeg uit tot 3-4 mm dik. Leg ze in de oven en draai regelmatig. Het brood bolt tijdens het bakken enorm op, na het bakken zakt het weer in. Na een paar minuten is het brood klaar.
Kip Tandoori:
Leg ze in een braadslee of op een rooster met daaronder een schaal, in de oven, na het bakken van de naan. Voeg geen hout meer toe en doe de oven dicht. Maar laat het kijkgaatje en het rookkanaal open. Na 10 minuten de schaal of het rooster andersom erin zetten, omdat de kip die achterin ligt het snelst gaart. Kleine stukken ‘gemarineerde’ kip zonder bot zullen sneller klaar zijn dan bijvoorbeeld kippenpoten.
Courgette Curry:
Snijd twee courgettes in ronde plakjes van een halve cm dikte. Bak ze in olie. Voeg tijdens het bakken een theelepel chilipoeder, een theelepel gemalen komijn, een theelepel gemalen koriander en een halve theelepel kurkuma toe. Snijd een paar tomaten in kleine blokjes en voeg die toe. Breng op smaak met zout en evt. peper.
Kip aan het spit met aardappeltjes
(Recepten: de Pizzaovenloods)
Allereerst:
Wrijf de kip zowel van binnen als van buiten in met zout en zwarte peper. Dek de kip af en leg de kip in de koelkast. Boen de aardappeltjes schoon. Kook 7 minuten de aardappeltjes samen met de hele citroen en knoflook. Bindt de tijm samen met keuken touw. Haal de kip na een uurtje uit de koelkast en wrijf de kip in met olijfolie. Prop een paar tenen knoflook, de hele citroen en de tijm in de kip. Rijg de kip aan de spies, zorg ervoor dat alle ingrediënten in de kip blijft.
Grillen/Bakken:
Verwarm de steenoven naar zo’n 250 – 275 °C. Als de steenoven op temperatuur is schuift u het vuur met de vuurschraper links, rechts en achterin de oven. Bij de SFERA PRO ISOLATO modellen kunt u een spies plaatsen: Plaats een braadslee in de houtoven, deze vangt de sappen op van de kip, hierdoor blijft uw steenoven schoon en ontstaat er een heerlijke marinade voor de aardappeltjes. Plaats de spies in de oven. Achterin de SFERA PRO ISOLATO steenoven zit een spies gat waar de spies in valt en in het deurtje zit een een spies houder. In de andere houtovens kunt u de kip plaatsen in een ovenschaal of BBQ rooster. Houdt het bovenste deurtje open zodat er zuurstof in de oven kan komen zodat het vuurtje rondom aan blijft. De pijp houdt u ook open, anders wordt de kip doorrookt. U kunt aardappeltjes toevoegen in de (lek)braadslee die fungeert als lekbak voor de spies of de aardappeltjes toevoegen in een aparte ovenschaal. Strooi over de aardappeltjes de rozemarijn naaldjes en evt. zout. De aardappeltjes zijn na zo’n 20 minuten gaar. Nu kunt u zowel de spies als de braadslee uit de oven halen. Haal de kip leeg, gooi de citroen weg, druk de knoflooktenen uit en smeer deze over de kip. Geniet van de kip en aardappeltjes in combinatie met bijv. een frisse salade of verse doperwten.
Ingrediënten
Recepten voor 4 personen:
Grote (biologische) kip
Zeezout
Zwarte peper
1,5 kg. seizoensaardappelen (krieltjes)
Gewassen citroen
Bol knoflook
Bosje verse tijm
Bosje rozemarijn
Olijfolie
Evt. 8 plakken mager rookspek.