Je winkelwagen is leeg
Flammkuchen
Bijna iedereen kent flammkuchen én pizzadeeg, maar wat is nou het verschil? Het grote verschil tussen beiden is dat pizzadeeg wordt gemaakt met gist en flammkuchen oorspronkelijk zonder gist. Het grote voordeel van flammkuchen is dat je het deeg niet hoeft te laten rijzen. Wel even laten rusten. Uiteindelijk krijgt het een dunne en krokante bodem!
Geschiedenis
De oorsprong van flammkuchen ligt in de Elzas. Vroeger is deze streek meerdere keren een deel van Duitsland geweest. Inmiddels is het één van Frankrijks kleinste staten. De Elzas ligt langs de westelijke oever van de rivier de Rijn en grenst aan Duitsland en Zwitserland. In de Elzas wordt flammkuchen ook wel Tarte Flambe genoemd.
De geschiedenis van de flammkuchen gaat terug naar de belangrijke vroegere bakkers van de Elzas. Zij gebruikten het overgebleven deeg als proefdeeg om de temperatuur van de houtgestookte (brood-) oven te meten om het brood voor de volgende dag te bakken. Het dun uitgerolde deeg werd in het midden van de oven geplaatst. Als de houtoven de juiste warmte had bereikt, werd het deeg binnen twee minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was, vatte het vlam. Daar komt de naam van het deeg vandaan, flammkuchen. Als het deeg in de houtoven op de goede temperatuur werd gebakken, ontstond er een knapperige cracker die belegd werd met crème fraîche, uien en spek.
Recept voor flammkuchen
Hieronder is een recept voor flammkuchen te vinden. Wij hebben een heerlijke variatie met zalm en rucola gemaakt.
Ingrediënten deeg flammkuchen (twee stuks):
250 gram tarwebloem
125 gram water
30 gram olijfolie
Snufje zout
Voor de topping:
100 gram crème fraiche
1 rode ui, in halve ringen gesneden
2 el kappertjes
100 gram gerookte zalm
rucolapeper en zout
Bereiden:
Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed deze tot een soepel deeg. Laat afgedekt 20 minuten rusten. Verdeel het deeg in 2 porties en rol uit tot ongeveer 3 mm dik. Smeer de helft van de crème fraiche uit over het deeg en breng op smaak met wat peper en zout. Verdeel de helft van de ui en de kappertjes over de crème fraiche. Bak de flammkuchen in de houtoven op ongeveer 280 graden totdat de randjes goudbruin zijn. Bedek met de zalm en bestrooi met de rucola. De zalm kan naar wens ook worden meegebakken in de houtoven.Met het overige deeg kun je een tweede portie maken.
Eet smakelijk!